Model #11638812891 KENMORE Vacuum, Upright

  • Nozzle
    3 Results
  • Dust Compartment And Motor
    3 Results
  • Hose And Attachment
    3 Results
Find part by diagram >

Question and Answers

Q:

Getting the motor out of vacuum upright Kenmore progressive 116.38812891

A:

I think its great that you are wanting to do some repairs on your own and I will be happy to help. I did some research and I was able to find a link that will guide you with your project. I hope this helps with your repairs while you wait for your expert response.

Read More
Joseph P. -
September 20, 2012
A:

Thank you, Joseph, but this vacuum is not mine. My Kenmore upright is not a canister vac. I've looked in the manual, but my issue is not in there...everything but the motor area.

Read More
wendy7827 -
September 20, 2012
A:

Correcting mistake in previous message above (it does not make sense the way that I stated what I was trying to say. The vacuum instructions where that link is is not my vacuum at all, for our vacuum is an upright not a canister. I appreciate your time, Joseph, thank you.

Read More
wendy7827 -
September 20, 2012
A:

Thank you for your question on the removal of the suction motor on the upright vacuum cleaner.

Once you have the motor canopy cover off then remove the two screws in the base for the belt shifter and remove it. Then you should be able to remove the motor.

I am not sure what copper plates you are speaking about but you can check the brushes when you get the motor out of the dust box. If the motor is arcing badly then you will need to replace the motor because the communtator on the armature has some shorts in the windings. You can remove the brushes and they should a natural curve so they will mate of the commutator surface.

With the burning odor you are smelling would tell me that the motor windings has lost there insulation and you will need to replace the motor.

Suction motor for model 116.38812891 .

I hope this will help.

Sam A.

Read More
Sam A -
Sears Technician
September 21, 2012
A:

Thank you, Sam, Thank you :-)....I was trying to take apart the section that the rod goes into, thank you. Got the motor off and with 320 grit sanded down the copper plates (where the brushes rub (looks like graphite) that were looking rough and they were black (copper plates. I think that I should have taken finer cloth/paper yet and buffed those plates more, but I didn't think of that at the time. No longer sparking like it did! There are a couple here and there that I see, but other than that, it is no longer a light show. As I'm only a gal and have no idea what I'm doing, I think that the main problem may have been solved. Yes, I've ran and used the vacuum for a bit today and it is seeming to be very mild in odour. I'll let it rest a bit and run it again. Then use it more later on and see if the smell is still an issue or not. Before it only took a few seconds and the vacuum needed to be moved outdoors. If the issue is still not really completely fixed; I may try and buff the copper plates some more or order a new motor...at least replacing the motor will be easy this time! :-) Do you know for sure which wire went/goes where? If I'm facing my vacuum (vac. being right side up and laying on the floor/table) from the side where the belt is and looking at the motor. One wire plug in is on the lft. side of the motor and one is on the right side of the motor. Does the blue wire go towards the front (left)? (Both blue and black wires are hot, right? And there is a constant circuit around and around in there, right?) Sorry, I'm just never have done this before with any motor. I tried to remember, but I didn't. ?If I were to take the bolt out on the fan side, could I blow it our more? (with air)...was afraid that if I were to take it apart, I'm not sure what I might find or not be able to get back together...not knowing if there is anything loose or not. Could I take this off? With Thanks, Wendy

Read More
wendy7827 -
September 21, 2012
A:

Thank you for the update Wendy. I must say I am impressed with your resourcefulness. The graphite you see if the carbon brushes that rub on the copper part. In cleaning the commutator you will need a very fine grit crocus cloth or 400 grit black wet/dry sandpaper to clean the copper part. You could also use a soft nail emery board to clean the copper bars. Please make sure that the groove between the copper sections is clean so the copper bars do not short onto each other. You can use a nail file to slide in the grooves to make sure they are clean. You must have put the wire leads onto the motor correctly because the motor is turning the right direction when you are vacuuming. Do not take the motor any farther apart. If the motor seems like it is running at full speed and the arcing on the commutator has reduced after you cleaned it then I would not worry about a small amount of odor. But is it gets to have a real strong smell or starts to smoke then the motor is gone and will need to be replaced. Sam A.

Read More
Sam A -
Sears Technician
September 22, 2012
A:

Wow! Thank you, Sam! I'll take it apart again and do as you have stated. I did wipe off the carbon brushes, but will do it more thoroughly and use an emery board for both. Never thought of that! That will make the job much easier!! I'll do that before I run it again. :-) This is fun; when you can fix something instead of just throwing it out and buying a new one right off. I'm just so excited. If all doesn't work, then I lost nothing, just gained 'experience'. I have decided also to order various parts of my vac. for future use...I assume that parts will not be available for this model; then I can store them away when I will need to replace them. Thank you for your help! I really appreciate it. And too, I'll watch and observe carefully to make sure that between the copper bars are cleaned out completely. This really helps; never would have thought of that; only would clean it up just because it looks cleaner. I'll do this in the next day or two. My vacuum even sounds different. :-) It didn't have a high pitched squeal to it, but a nice even lower sound to it. If only everyone could do this to every motor (if they all have this type of set up) and have all our motors (home appliances) last longer. :-) I'll email when I get this fun project finalized. :-) Wendy

Read More
wendy7827 -
September 22, 2012
A:

Thank you for the update and I will be looking forward to the final results. Sam A.

Read More
Sam A -
Sears Technician
September 22, 2012
See more answers
Q:

How to remove the bottom of the vacuum to replace the belt

A:

I understand how important it is form the belt on your vacuum to be working properly and I know just how hard it is to replace. While you are waiting for an expert answer, I did manage to find a link that will provide you with more information about your problem. I hope my link is useful.

Read More
Joseph P. -
October 13, 2010
A:

Thank you for your question.

I have checked the model number you have submitted and was able to find the instructions you are looking for. I have added an image below showing how to replace the belt on your vacuum. Please follow these instructions to easily replace the belt on your vacuum. If you do not have the owners manual please click on this link to view the manual for your vacuum .

Once you have the link open you can save the file to your computer or print a copy.

Please click on the following link to order the parts you need. Sears Parts Direct

Please let me know if you need further assistance.

Thank you for using Manage my life.

Mark T.

Read More
Mark T -
Sears Technician
October 16, 2010
See more answers
Q:

Motor won't come (but light does) on our Kenmore Progressive 300 vacuum 116.38812891. Please advise

A:

If the motor is not running someone will need to check the voltage to the motor. If the motor has 110-120 volts ac to it the motor needs to be replaced.

You could have a bad on-off switch or a broken wire. The voltage will have to be traced to determine the problem.

Read More
Jimmy K -
Sears Technician

Top Parts